Kontaktiraj nas

Jack Russell Terijer

3. rujna 2019.

Veselo klupko energije
Malen, pametan i živahan – ova relativno mlada pasmina već ima mnogobrojne obožavatelje među ljubiteljima pasa. 2000. godine je FCI priznao Jack Russell terijera kao samostalnu pasminu s britanskim korijenima. Od njegovog bliskog rođaka, Russell terijera ga razlikuju samo kratke noge.

Tjelesna građa: malen i okretan
Jack Russell Terrier uvijek nešto njuška na svojim istraživačkim turama: ovaj znatiželjni pas u standardu dosegne visinu od 25 do 30 cm. Njegova idealna težina je između 5 i 6 kg. Sa svojim kratkim nogama je veći u dužini nego u visini. Opseg prsnog koša iznosi 40 do 43 cm i bitan je za pasminu posebice u smislu lovačkog psa: veliki prsni koš bi spriječio Jack Russell terijera da prolazi kroz rovove. Njegove V uši su često spuštene. Dok je u pokretu, što je vrlo često za ovu pasminu, rep mu je visoko uspravljen, dok je u mirovanju spušten.

Krzno i boje
Za ovu pasminu je tipična kombinacija boja bijelo krzno s mrljama u različitim tonovima crne i smeđe. Mrlje mogu biti rasprostranjene ili koncentrirane samo na nekoliko mjesta – posebno upečatljivo je umrljano oko. Ipak, bijela boja mora dominirati. Struktura krzna može biti glatka ili hrapava.

Podrijetlo i korištenje
Eponim pasmine je bio njezin prvi uzgajivač: John (nadimak „Jack“) Russell (1795-1883). 1819. se ženka Fox terijera, Trump, uselila u svoj dom u Oxfordu. Ona je pramajka svih današnjih Jack Russell terijera. Pasmina u svojem današnjem obliku potječe unatoč britanskim korijenima iz Australije, jer se ova pasmina tamo najviše uzgajala. Razlog tome leži u području korištenja Jack Russella: on je tipični lovački pas, čija se osjetila najbolje mogu iskoristiti u lovu na lisice. On je postao potreban, jer su engleski doseljenici oko 1850. donijeli dvije lisice na peti kontinent – domorodni klokani lovcima nisu bili zanimljiv plijen. Međutim lisice su se brzo razmnožavale i njihov je broj ubrzo eksplodirao jer nisu imale prirodne neprijatelje i tako se brzo javila potreba za decimiranjem. Za to su traženi lovački psi, koji zbog svoje male veličine mogu stati u lisičje jame, ali izdržati duge rute. Za razliku od dugonožnog Parson Russell terijera, manji Jack Russell terijer se ovdje istaknuo. Službena povijest Jack Russell terijera započinje 1972. s osnivanjem „Jack Russell Terrier Club of Australia“. Još danas je Australija najutjecajnija zemlja što se tiče razvoja ove pasmine. Ovi energični psi su svoju popularnost stekli i kroz seriju Frasier, u kojoj se pas Moose pojavio u 192 epizode i tako postao prava hollywoodska zvijezda. Jack Russell Terrier se koristi i u lovu na lisice, jazavce i svisce. U međuvremenu je ovaj pas također postao jedan od omiljenih obiteljskih pasa, ali pasa za pratnju.

Karakter: šarmantni mezimac
Jack Russell Terrier možda izgleda maleno i ljupko, ali u duši je pravi radišni lovac. Ova kombinacija često vodi do toga da se podcjenjuje držanje ove pasmine i njezin nagon za kretanjem. Ovaj pas je živahan, vrlo aktivan i prava suprotnost uspavanim ljenjivcima. Temperamentni pas se osim toga odlikuje snažnom voljom. Općenito se pasmina smatra primjerenom za djecu, ali treba biti oprezan kod male djece. Ono što je najpotrebnije ovom psu uz primjereni odgoj je kretanje, kretanje i još malo kretanja! S odgovarajućom socijalizacijom je ovaj pas otvoren prema drugim psima, malim životinjama i mačkama. Osim njegove obitelji, njegova je najveća ljubav lov. Svojim ljudima će Jack Russell Terrier donijeti puno sreće: on je prijateljski nastrojen, otvoren, odvažan i marljiv.

Zdravlje: bolje spriječiti nego liječiti
Jack Russell Terrier je uglavnom izdržljiv pas, koji s dobrom njegom može doživjeti do preko 15 godina. Međutim, postoje neke bolesti tipične za ovu pasminu. Pri kupnji psa kod odgovornog uzgajivača se rizik za ove bolesti može minimizirati. Kao i ostali terijeri, sklon je ataksiji i mijelopatiji. Simptomi ovih neuroloških bolesti mogu biti poremećaji u kretanju i mišićno drhtanje. Mogu se javiti i alergijske bolesti kože (atopija). Kod luksacije patele dolazi do iščašenja patele, pas tada najčešće hoda na tri noge. To se može izliječiti operacijom. Uvijek biste trebali pripaziti na dovoljno kretanja i prehranu prilagođenu niskoj tjelesnoj težini kako Vaš ljubimac ne bi razvio pretilost.

Je li Jack Russell Terrier pas za mene?
Aktivni ste i provodite puno vremena na otvorenom? Tada je Jack Russell Terrier pravi pas za Vas! Dobro odgojeni pas ove živahne pasmine je odličan obiteljski pas: duge šetnje, trčanje, igranje s djecom – najmanji član obitelji voli sudjelovati u svim aktivnostima! Oni koji više vole kraće šetnje bi se trebali odlučiti za mirniju pasminu, jer Jack Russellu treba puno fizičke aktivnosti. Već imate drugog kućnog ljubimca? Nema problema! Terijeri koji odrastu s mačkama brzo razviju prijateljstvo s njima. Međutim trebali biste biti uvijek oprezni, pogotovo kada ovaj mali lovac živi sa svojim potencijalnim „plijenom“. Ako je Jack Russell Terrier Vaš prvi pas tada biste se prijevremeno trebali informirati o ovoj pasmini, njenim potrebama i posebno odgoju. Najbolji izvori informacija su udruge uzgajivača, regionalni uzgajivači i ostali vlasnici Jack Russell terijera.

Prije useljenja
S obzirom da Jack Russell ima očekivani životni vijek od 15 godina, prije nabavke ovog psa biste trebali razmotriti nekoliko stvari. Unaprijed odredite tko će se brinuti o psu u slučaju bolesti ili putovanja. Ako već imate djecu, prije dolaska psa postavite pravila i naučite djecu odgovornom ponašanju sa psom. Svoju pridošlicu tretirajte s poštovanjem i dugom prijateljstvu ništa neće stajati na putu: djeca i psi su odličan tim! Za vrijeme odmora možete putovati sa svojim psom. Postoje mnogobrojni hoteli koji dopuštaju kućne ljubimce. Osim osnovne opreme – povodac, košara, češalj i četka, škare, deka, auto transporter itd. – redovito trebate odvojiti novac i za prikladnu hranu za pse i veterinarske preglede. Veterinarski troškovi ponekad znaju biti i neočekivani zbog bolesti. Također biste trebali i provjeriti je li netko alergičan na pse u obitelji. Trebali biste i realistično procijeniti imate li dovoljno vremena za brigu o psu – svakodnevno i kroz duži vremenski period.

Njega: poželjna tjedna briga
Krzno psa ima poddlaku i naddlaku i potrebna mu je redovita njega. Što češće četkate svog psa, to ćete manje dlaka pronaći u svom domu. Osim redovitog četkanja trebali biste krzno redovito brijati – najbolje kod profesionalnog psećeg frizera. Pritom se uklanjaju stare i otpale dlake, tako da se krzno može obnoviti. Oči, uši i kandže je najbolje svakodnevno kratko provjeriti, kako biste kod određenih promjena mogli pravovremeno reagirati.

Odgoj: s puno ljubavi i dosljedan
Odgoj Jack Russell terijera bi trebao biti dosljedan i s puno ljubavi i uzeti u obzir njegov veliki nagon na lov. „Ne“ Ne bi uvijek trebalo značiti ne – nedosljedan odgoj će pas rado iskoristiti i preuzeti glavnu riječ. Kao štene se brzo navikava na druge male životinje, u odrasloj dobi će se vrlo teško družiti s potencijalnim „plijenom“ kao što su mačke. Kao i odrasli psi, štenad treba trenutnu reakciju da bi naučila što je željeno, a što neželjeno ponašanje. Pri tome je dosljednost najbitnija stvar. Važno: već dok je pas štene razjasnite sa svim članovima obitelji što je neželjeno ponašanje: ako pas već kao štene spava u Vašem krevetu, onda će to raditi cijeli život; ako reagirate na slabo lajanje mladog psa, mogli biste dobiti pravog malog lajavca u budućnosti.

Preporuča se posjet psećoj školi. Ondje Vaš novi član obitelji može upoznati druge pasmine i opušteno se družiti s drugim psima, ali i naučiti osnovne naredbe kao što su „sjedi“ ili „stoj“, što će Vam uvelike olakšati svakodnevnicu. Zučenje s Vašim psom će ojačati Vašu vezu. U idealnom slučaju biste trebali potražiti kompetentnu školu za pse već prije useljenja novog psa. Škola bi trebala imati trenere koji će rado i brzo odgovarati na Vaša pitanja, te biste trebali dobiti dojam da je kontrolirana igra i učenje najbitnije.

Razonoda za klupko energije
Ovi psi obožavaju akciju! U slučaju da to nedostaje mogli bi se loše ponašati ili razviti pretilost. Da biste primjereno umorili svog psa, uz duge šetnje biste trebali odvojiti i dovoljno vremena za treniranje lova, kao što su aktivnosti kopanja ili njuškanja. Preporučuju se i razne vrste psećeg sporta kao što su agility ili dog dancing. Pri tim aktivnostima Vaš pas može iskoristiti svoju pametnu glavicu. Jack Russell Terrier će i rado ići trčati s Vama! On voli i igre za osjetilo mirisa: možete sakriti određene predmete ili poslastice i on ih treba pronaći. S obzirom da je pun energije trebali biste paziti na kontroliranu igru. Znači ako se igrate s loptom, naučite svog psa da ju uzme tek nakon određene naredbe. Tako pas neće podivljati. Igre za inteligenciju su važne i za jačanje Vašeg odnosa. Sa svojim ljubimcem možete vježbati određene trikove; kliker trening je također odlična zabava! Izmoren i dobro odgojen Jack Russell Terrier je odličan čovjekov prijatelj u svakom životnom razdoblju.

Ovako ćete pronaći pravog psa za sebe
Kada se odlučite na kupnju Jack Russell terijera, trebali biste početi s potragom za ozbiljnim uzgajivačem. S obzirom da je ova pasmina vrlo popularna, nažalost postoje mnogobrojni prevaranti kojima je profit najbitniji. Cijena reflektira poštovanje rasnih standarda – tjelesni izgled i karakter – te zdravlje štenaca i roditelja. Neprofesionalni uzgajivači često drže pse u lošim uvjetima i ne uzimaju u obzir prikladno bavljenje sa psom. Majke često ne dobiju dovoljno vremena za odmor od poroda, nego se što brže sparuju. Uz to se štenci često prerano odvajaju od majke, što sa sobom veže zdravstvene rizike i probleme u ponašanju. Ozbiljni uzgajivači su članovi udruge i kluba i obvezuju se poštovanju smjernica za dobrobit životinja i pasmine.

Kod profesionalnog uzgajivača ćete uvijek imati mogućnost upoznati roditelje psa i njegovu braću i sestre. Rado će odgovoriti na pitanja o zdravstvenoj njezi ili prehrani i nije samo prodavač, nego i savjetnik što se tiče brige o psu. Osim toga uvijek će se raspitati o budućem domu štenca i Vama kao vlasniku, jer mu želi pronaći najbolji dom.

Kada Vam nije stalo da pas mora biti štene, možete udomiti i psa iz azila. Tamo ćete ponekad pronaći i rasne pse, koje su prijašnji vlasnici napustili. Udomljeni pas će se uvijek posebno radovati novom domu – azil ili udruga za zaštitu životinja će Vas uvijek moći uputiti o karakteru psa i hoće li Vam odgovarati.

Kontaktiraj nas