Kontaktiraj nas

Čivava

3. rujna 2019.

ČIVAVA, pas prepoznatljiv po malom, ali mišičavom tijelu kompaktne građe koje je prekriveno dugom ili kratkom dlakom različitih boja najmanja je pasmina na svijetu.

Njezina idealna težina kreće se između 1,5 i tri kilograma, dok narastu maksimalno 23 cm.
Čivava je idealna za sve koji traže malog psa za stan. Iako su lagane za nositi, poput svih pasa i one vole šetati i družiti se kako s drugim psima, tako i s ljudima.

Njezine proporcije nekog tko nije upoznat s pasminom mogle bi navesti na zaključak kako se radi o idealnom psu za djecu, što čivava definitivno nije.

Zašto? Pišući o najmanjem psu na svijetu vetstreet.com navodi kako je riječ o toliko malim i krhkim psima koje djeca vrlo lako mogu ozlijediti. Čak i prilikom najnježnije igre.

Kao drugi razlog navode tendenciju da, ako ih se tretira kao igračke čivave postanu razdražljive što može rezultirati ugrizom.

Do prošle godine najpopularnija čivava na svijetu bila je Tinkerbell, ljubimica Paris Hilton koja je nažalost popularizirala pasminu kao psa “idealnog za nošenje u torbici”.

Popularizacija pasmine kao “modnog dodatka” i zanemarivanje njezinih psećih potreba čivave je dovela na zao glas zbog čega ih se često potpuno nepravedno opisuje kao “živčane” , “iskompleksirane” pa čak i “agresivne” pse.

Istina, iako malene rastom čivave su hrabri psi koji se znaju izboriti za sebe, ali agresija i pretjerano lajanje rezultat je loše socijalizacije, (ne)odgoja i tretiranja psa kao igračke/modnog dodatka.

Ne želite li da vaša čivava postane “agresivna i živčana” OVDJE pročitajte na što trebate paziti prilikom njezina odgoja.

Kontaktiraj nas